Door de hoge gasprijzen en de stimuli van de overheid om over te stappen naar hernieuwbare energie zitten warmtepompen in de lift.

Warmtepompen van het type lucht/lucht worden helaas nog miskend als energiebesparende verwarmingsoplossing, ondanks hun sterk potentieel in renovatie. Ze brengen soms de duurzame uitkomst waar andere types warmtepompen moeilijk haalbaar zijn.

Tot nu toe vooral populair als koeling

De voorbije drie jaar werden in België 380.000 lucht/lucht-warmtepompen geïnstalleerd. Tot voor de energiecrisis werden ze vooral verkocht als airco’s. Maar ze kunnen al geruime tijd hun werking omkeren en dus ook verwarmen. Ze worden daarom soms omschreven als ‘omkeerbare lucht/lucht-warmtepompen’.

Energiezuinig verwarmen zonder comfortverlies

Het seizoensrendement van lucht/lucht-warmtepompen voor verwarming lag de voorbije jaren rond de 4. Dat wil zeggen dat ze doorheen het jaar gemiddeld 4 kW warmte produceerden op basis van 1 kW elektriciteit. Ze leveren dus een serieuze kostenbesparing op de verwarmingsfactuur op, des te meer als er gratis stroom beschikbaar is van zonnepanelen. Een welkome verademing voor velen als je weet dat heel wat Belgen nu aan comfort inboeten door de verwarming enkele graden lager te zetten of bepaalde ruimtes niet verwarmen om te besparen op hun energiefactuur, zoals bleek uit recente onderzoeken van iVox.

Renovatieoptie als ingrijpende werken niet mogelijk zijn

De meest gekende verwarmingswarmtepompen, lucht/water- en geothermische warmtepompen, werken het efficiëntst met een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur: lagetemperatuurradiatoren, vloerverwarming of ventiloconvectoren. Het is niet in elke woning evident om een dergelijk systeem te plaatsen. Zeker in huizen waar er nog geen centraal verwarmingssysteem is, wat het geval is in zo’n 20% van het Belgisch woningbestand, vraagt het ingrijpende en kostelijke werkzaamheden.

Lucht/lucht-warmtepompen daarentegen verdelen de warmte via de lucht met binnenunits. Ze kunnen snel en met weinig breekwerk geplaatst worden. Dat maakt ze de geknipte oplossing voor woningen die nu decentraal verwarmd worden, bijvoorbeeld met gas- of accumulatiekachels, of voor woningen die gebonden zijn aan hogere temperaturen van het afgiftesysteem.

Grote flexibiliteit en aangenaam comfort in alle seizoenen

Eén van de grootste voordelen van deze lucht/lucht-toepassingen is ongetwijfeld dat verschillende ruimten onafhankelijk van elkaar kunnen gekoeld/verwarmd worden. Zo kan bijvoorbeeld een slaapkamer snel op temperatuur gebracht worden zonder dat de andere kamers worden verwarmd /gekoeld. Mits een lucht/lucht warmtepomp geniet u ook van een aangenaam comfort in alle seizoenen, ook in de zomer als het buiten zeer warm is. Wenst u ook in de winterperiode te verwarmen met lucht/lucht-warmtepomp dan is een goede selectie van uw toestellen ook een essentieel gegeven!

Op welke subsidies heeft uw klant recht?

Vandaag komen verschillende subsidies en premies in aanmerking voor uw renovatie. Deze subsidies kunnen wel voor alle gewesten verschillend zijn.
Voor Vlaanderen
Voor het Brussels gewest
Voor Wallonië

Het btw-tarief op werken die tot voorwerp hebben de levering met plaatsing van warmtepompen in woningen – voor woningen van minder dan 10 jaar – wordt verlaagd van 21% naar 6% vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.
Voor de belangrijkste toepassingsvoorwaarden

Ontdek onze lucht/lucht
oplossingen van

Mitsubishi_logo
LG_logo