“We willen het atelier van de koeltechnieker zijn”

“Door de jaren heen is Heytec als het ware uitgegroeid tot het atelier van de koeltechnieker. Vooral het Time Saving Unit (TSU)-concept is belangrijk in onze manier van werken: of met andere woorden het aantal werkuren dat de koeltechnieker kan uitsparen en aan ons uitbesteden. TSU is bedoeld als een service naar onze klanten toe”, aldus Chris Desmet, CEO van Heytec, over de expertise-in-eigen-huis rond het samenbouwen van koelgroepen, compressoren en verdampers.

Vraag naar kant-en-klare koelunits stijgt.

Heytec is als het ware het atelier van de koeltechnieker geworden. “De meeste fabrikanten beperken zich tot het leveren van een standaard toestel – volledig uit standaardmaterialen samengesteld. Voor onze TSU-units focussen wij op enkelvoudige installaties, enerzijds op basis van een koelgroep van Tecumseh, Bitzer, Copeland of Dorin. Anderzijds maken we ook zelf frames op maat, waarop bv. een compressor, een vloeistofvat en andere, door de klant gewenste, toebehoren worden gemonteerd”, aldus Chris Desmet. “Onze samenbouwactiviteiten beperken zich in hoofdzaak tot binnenopstellingen, die dan in de machinekamer of technische ruimte bij de eindklant worden geïnstalleerd. Steeds meer koeltechnische bedrijven zijn vragende partij voor kant-en-klare koelunits die vooraf optimaal samengesteld worden en, eens op de werf, snel geplaatst kunnen worden. Op die manier kan de tijd op de werf een pak ingekort worden.”

TSU as a service

Het Time Saving Unit (TSU)-concept is een belangrijke factor in de manier van werken van Heytec. “Het gaat meer bepaald over het aantal uren werk dat de koeltechnieker kan uitsparen door dit werk aan onze specialisten uit te besteden. Het TSU-concept is als service naar onze klanten toe bedoeld. Er is enerzijds het gemak van de uitbestede montage, anderzijds de vlotte en de servicevriendelijke toegankelijkheid tot het toestel bij de eventuele vervanging van een component. De koeltechnieker wordt op meerdere manieren ontzorgd. Hij bespaart tijd vanaf het ogenblik van zijn aankoop. Hij moet niet zelf assembleren, of ervoor zorgen dat alle componenten in de unit geïntegreerd zijn. Hij kan een kant-en-klare koelgroep, compressor (of verdamper: zie verder), voorzien van de componenten van zijn keuze, bestellen”, aldus Frank Velghe, CTO van Heytec. “In vele gevallen volstaat een standaard TSU-uitvoering (service vriendelijke vloeistofleiding en HD/LD pressostaat). Soms verkiest de klant nog bijkomende pressostaten, een ventilatorregeling en een olie- en/of vloeistofafscheider. Ook bij de keuze van deze laatste componenten kan hij voor zijn voorkeurmerk opteren. Sommige klanten hebben betere ervaringen met AC&R olie- en vloeistofafscheiders terwijl andere dan weer Carly componenten verkiezen. Wij zorgen ervoor dat dit toestel voor hen samengebouwd wordt. Het gebeurt ook dat de klant bv. vraagt om op de bijhorende leidingen een bepaald type K-Flex isolatiemateriaal aan te brengen”.

Voor een grote marktspeler in de isolatiewereld bouwde Heytec onlangs een custom made vries-koelinstallatie, bestemd voor een testcel. Custom made afgewerkte vrieskoelinstallatie, klaar voor transport .

Het ene frame is het andere niet

In het Heytec center in Kuurne worden de basisframes conform de gewenste afmetingen gebouwd. “Ofwel meldt de klant ons dat er geen beperkingen zijn en kunnen we zelf de optimale afmetingen van het frame bepalen, in functie van het aantal componenten dat er moet op gebouwd worden. Indien de beschikbare ruimte beperkter is, passen we de afmetingen aan in functie van de best mogelijke oplossing”, aldus Frank Velghe. “Met onze manier van werken bereiken we een marktsegment dat de meeste fabrikanten links laten liggen. Onze grote flexibiliteit maakt dit mogelijk. De sturing van de koelinstallatie blijft de taak van het koeltechnisch bedrijf zelf.”

Ook verdampers

In het atelier van het Heytec center in Kuurne worden ook verdampers (Küba, Searle, Eco en Friga Bohn) uitgerust met een expansieventiel en indien gewenst ook met andere opties. “Op de werf rest de klant-koeltechnieker enkel nog het aansluiten van de verdamper aan zijn leidingennetwerk. Zeker voor ondernemingen die heel wat repetitieve opdrachten uitvoeren en bij bepaalde type klanten telkens dezelfde verdampers moeten plaatsen, is dit een enorme tijdsbesparing”, aldus Frank Velghe.

Uit deze volgens het TSU-concept samengebouwde koelunit blijkt de vlotte en servicevriendelijke toegankelijkheid.

“90 procent van onze samenbouwactiviteit is techniciteit, 10 procent is meedenken met de klant”
Chris Desmet, CEO van Heytec

Cases

Naast de vele ‘standaard’ TSU-units bouwt Heytec ook geregeld zeer specifieke units. “Voor een grote marktspeler in de isolatiewereld bouwden wij onlangs een custom made vries-koelinstallatie die voor een testcel bestemd is”, aldus Chris Desmet. “Voor een groot bedrijf in de chemische industrie werken wij sinds jaren op basis van een zeer specifiek lastenboek dat we destijds samen hebben opgesteld. De samenbouw gebeurt telkens volledig volgens dat lastenboek, ongeacht het koeltechnisch bedrijf waarmee de eindklant voor dit project samenwerkt.”

Partner voor maatwerkoplossingen

“90 procent van onze samenbouwactiviteit is techniciteit, 10 procent is meedenken met de klant. De voorbije jaren heeft Heytec heel wat koeltechnische expertise opgebouwd. Er is de knowhow en de ruime ervaring van onze specialisten in Kuurne, ook in onze andere Heytec service centers investeren we hierin”, besluit Chris Desmet. “Heytec is dé partner van de koeltechnieker voor maatwerkoplossingen.”